8 historiafaktaa hygieniasta, jotka saavat sinun rakastamaan nykyaikaa.

Kesällä on yleensä kuuma, joten yleensä voit viilentää itseäsi hyppäämällä suihkuun vaikka keskellä päivää. Se mikä on meille normaalia, oli mahdotonta esi-isillemme. Viemärijärjestelmä ja itsensä puhtaana pitäminen on itsestään selvyys meille, mutta ihmisille keskiajalla… Heille se ei ollut.

Meidän näkökannalta hygieenisyydellä ei ollut paljon yhteistä puhtaudella. Näin ihmiset kuitenkin elivät.1. Kylvyt olivat epätavallisia ja ne otettiin… ryhmissä.

Kirkon oppien mukaan alastomuus on pahaa joten jopa kylpiessä ihmisillä oli vaatteet päällä. Puhtaat vaatteet olivat tärkeämmät kuin puhdas iho; joten ei ollut epätavallista nähdä ihmisiä kylpemässä vaatteet päällä. Vain rikkailla oli kylpyhuoneita kotona jolloin he pystyivät kylpemään alasti. Loput kansasta pesi pyykkiä ja mitä nyt vaatteiden alta pystyi, niskan, kasvot ja kädet.
(Wikimedia Commons)

1


2. Pyykinpesu oli tärkeää, mutta ei todellakaan hyväntuoksuista.

Saippua on noin 3000 vuotta vanha käsite, mutta pyykinpesuaine on uudempi keksintö. Keskiajalla pyykkiä pestiin lipeällä, tuhkalla, rikillä ja jopa… virtsalla. Ei varmasti tuoksunut hyvälle.

(Wikimedia Commons)

2


3. Virtsaa käytettiin yleisesti.

Nykyään sitä pidettäisiin ällöttävänä, mutta ennen sitä käytettiin lääkkeenä ja jopa hampaiden valkaisuun.

(Wikimedia Commons)

3


4. Yleisesti käytetty… potta.

Nykyään pottaa käytetään lasten opettamiseen vessassa käymisessä, mutta ennen se oli tavallinen jokaisessa taloudessa. Taloissa ei ollut erillistä vessaa.

(Wikimedia Commons)

4


Tämä artikkeli on pitempi kuin yksi sivu, klikkaa seuraava nappia lukeaksesi enemmän

Reply